Vinuri din inima Transilvaniei, în degustarea lunii Februarie, la Di.VIN
Joi, pe 20.02.2020 (sesizaţi simetria aproape perfectă 😉 ) wineshop-ul nostru a găzduit un nou eveniment cu degustare de vinuri. De această dată, a fost rândul cramei La Salina, din Turda, să-şi prezinte ”licorile”, amatorilor de vinuri bune (în continuă creştere ca număr) din Baia Mare.
De altfel, organizarea unor astfel de evenimente a fost unul dintre motivele importante pentru care am gândit şi realizat acet magazin-concept de vinuri, obiectivul principal urmărit fiind acela de a ajuta şi noi, pe ”felia noastră”, la creşterea nivelului de ”cultură a vinului” şi în această parte a ţării.
Prin bunăvoinţa reprezentantului cramei, Nicu Alămorean, am avut şansa să oferim, celor 20 de ”winelover-i” prezenţi, nu mai puţin de 6 etichete, în degustare.
Primul vin din program (de ”socializare”, cum mai este el numit) a fost ISSA – Sauvignon Blanc. În ciuda aromelor debordante care îl caracterizează, nu a părut deloc un vin greu, ele fiind perfect echilibrate de aciditatea susţinută de care se bucură. Aceasta este, de altfel, o caracteristică a tuturor albelor cramei transilvănene. Şi un mare atu !
A urmat apoi duetul Chardonnay – Chardonnay baricat. Nu puteam să nu profităm de faptul că La Salina are în portofoliu atât Chardonnay proaspăt, cât şi maturat la butoi de stejar. Degustarea celor două stiluri, unul după altul, e cea mai bună metodă de a sesiza tipurile de arome suplimentare, împrumutate vinului (regele albelor, în cazul de faţă), de către lemn: vanilie, unt, pâine prăjită … De menţionat că Chardonnay-ul (proaspăt, nebaricat) marca La Salina, este în top 3 cele mai cerute vinuri albe la Di.VIN !
ISSA Rose este, în fapt, un Pinot Noir vinificat în rose. Şi da, o spunem şi aici, nu doar la evenimentele pe care le organizăm : ROSE-ul se obţine din struguri roşii (negri, mai corect spus) ! Nu amestecând vinul alb cu cel roşu! Diferenţa faţă de vinurile roşii, obţinute din aceiaşi struguri, este dată de perioada cât pulpa strugurelui rămâne în contact cu pieliţa (cea care dă, de fapt, culoarea vinului !). În cazul de faţă e vorba doar de câteva ore, după care aceasta este îndepărtată, tot procesul de obţinere a vinului desfăşurându-se, în continuare, similar cu cel prin care se obţine vinul alb. Despre rose-ul de faţă … numai de bine ! Nu degeaba a fost ales cel mai bun din România, în 2017, parcă… Căpşuni şi, mai ales fructe de pădure, roşii, astea sunt aromele cu care ne întâmpină. Dar sunt suficient de discrete, de fine, încât să nu-l transforme într-o … bombă olfactivă !
Roşul serii a fost ISSA Pinot Noir. Deocamdată, acest Pinot este sigurul strugure roşu vinificat la crama La Salina. Este foarte aproape momentul când va urma şi al doilea, o Fetească Neagră, dar oamenii de acolo, în fructe cu tânărul şi extrem de pasionatul oenolog Ovidiu Maxim, nu se grăbesc deloc. Încă mai lucrează, mai experimentează… Deşi este extrem de dificil, atât de cultivat, îngrijit dar şi de vinificat (cum trebuie…) Pinot-ul Noir de la Turda este frumuşel, cu personalitate. Încă un 3-4 ani de învechire la sticlă probabil că i-ar face bine, l-ar rotunji. Dar e bun şi acum.
Bineînţeles că cel mai aşteptat vin al serii (mai ales de către doamne…) a fost noutatea ultimului an, ”vinul de gheaţă” – ISSA ICE WINE. Mai ales că l-am propus, în degustare, asociat cu singura ciocolată din lume produsă special pentru asocierea cu vinul, Pralibel Chocolate & Wine ! Și a fost o alegere extrem de inspirată, foarte apreciată de toți cei prezenți. Este un vin de excepție, cu arome năucitoare de fagure de miere, propolis, nuci caramelizate, chiar și gem de caise. E un vin care cu greu poate fi descris… trebuie, musai, încercat !
Sigur că, din nou (ca de fiecare dată…) am depășit programul alocat evenimentului, acesta depășind, lejer, …4 ore ! Dar, ca întotdeauna, nu am regretat nimic. Poveștile vinului sunt nesfârșite. Așa cum e și frumusețea lui. Vorba lui Nicu, reprezentantul cramei și amfitrionul serii : Vinul e … DiVIN !