Care este temperatura ideală de servire a vinurilor

 in Diverse

Ne place să savurăm vinul. Tuturor. Dar este bine să știm că pentru a o face corect, trebuie să avem câteva cunoștințe minime despre temperaturile de servire, care sunt esențiale pentru a putea evidenția calitatea unui vin la adevăratul potențial.

Iată câteva sfaturi pentru a putea savura pe deplin un vin bun:

  • Servește vinul la o temperatură moderată. Un vin prea rece estompează aroma sau îi reduce luminozitatea, în timp ce un vin servit prea cald pare plat, obosit și tare.
  • Cu cât un vin este mai dulce, cu atât el trebuie să fie servit mai rece.
  • Vinurile mai tinere se servesc întotdeauna la temperaturi mai scăzute decât vinurile mai vechi.
  • Temperaturile de servire a vinurilor variază între 4-23 de grade Celsius, plus-minus 10%. Peste aceste temperaturi, mulți dintre compușii care dau savoarea și buchetul vinului se elimină prin volatilizare. Cu cât temperatura scade mai mult sub 6 grade C, cu atât gradul de percepție al aromelor se diminuează. Astfel, temperaturile prea scăzute pot masca calitatea slabă a unui vi
  • La turnarea vinului în pahare, temperatura acestuia poate urca cu 2-3 grade în câteva minute și poate crește în continuare, mai ales dacă temperatura ambiantă este mai ridicată. Ca să eviți aceste modificări, sfatul nostru este să umpli circa 2/3 cu vin, iar vinul să fie servit la o temperatură mai mică cu 2-3 grade decât temperatura optimă de servire.
  • Temperaturile ridicate intensifică dulceața vinului, iar cele scăzute accentuează astringența și gustul amar specifice vinurilor bogate în taninuri.
  • Aducerea vinurilor la temperaturile recomandate de consum se realizează lent. Variațiile bruște de temperatură dezechilibrează buchetul unui vin. Destuparea vinului roșu se face cu câteva ore înainte de servire, iar destuparea vinului alb se realizează în momentul servirii.

Vinul roșu – 18-20 de grade C

Vinul roșu se servește la temperaturi mai ridicate. Acest lucru îi va permite eliberarea aromelor fructate specifice, dar nu peste 18-20 de grade C, când aromele și gustul încep să se atenueaze considerabil. Mai bine servești un vin roșu la o temperatură ceva mai scăzută față de cea recomandată decât să-l bei atunci când este prea cald. Băut la o temperatură mult prea ridicată, vinul roșu își diminuează prospețimea, gustul și aromele caracteristice, căpătând un gust prea alcoolic și șearbăd.

Cu cât un vin roșu este mai matur, mai complex, astringent și robust, cu atât temperatura sa de servire este mai ridicată, dar nu mai mult de 18-20 de grade C.

Deoarece căldura reduce gustul astringent al taninului, pentru a reduce aroma ascuțită de vin bogat în tanin, servește-l la o temperatură mai ridicată decât vinul roșu matur cu conținut scăzut în tanin.

Vinuri roșii tinere – 14-15 grade Celsius
Vinuri roșii mature – 17-18 grade Celsius

Vinul alb și rose

Vinul alb și rose se servește rece, după ce l-ai ținut la figider minimum 30 de minute înainte.

Cu vinul alb situația este exact pe dos față de vinul roșu. Adică se servește la temperaturi mai scăzute decât vinul roșu, dar decât să fie prea rece, mai bine îl servești ceva mai cald. Vinului alb servit prea rece nu i se mai distinge suficient de bine aroma specifică.

Temperatura recomandată – 7-14 grade Celsius
Vinurile albe dulci – 4-8 grade celsius

Vinul spumant

Vinul spumant se servește la temperaturi scăzute, cuprinse într-un interval relativ mic: 4-8 grade Celsius. Aceste temperaturi permit o degajare controlată a bulelor, denumită și perlare, pentru o perioadă de timp relativ mare. Sticlele de vin spumant se răcesc cel mai bine în frapiere, într-un amestec de apă cu gheață.

GHIDUL TEMPERATURILOR DE SERVIRE A VINURILOR

Majoritatea vinurilor pot fi servite la o temperatură de 6-22 °C Vinurile spumante dulci     4-6 °C

Vinurile spumante simple 5-7 °C
Vinurile rose 8-10 °C
Vinuri albe dulci 6-8 °C
Vinuri albe demidulci 10-12 °C
Vinuri albe seci și demiseci 8-10 °C
Vinuri roșii simple 12-14 °C
Vinuri roșii mature 16-18 °C

Sursa – https://continentalhotels.ro/blog