Ce este terroir si ce influenta are asupra vinurilor?
Oricine se defineste expert in sectorul vinicol poate afirma ca stie ce este terroir. Insa daca este ori nu asa… ramane de vazut…
Dar ce reprezinta elementul magic ce caracterizeaza vinurile, dupa care tanjesc toti vinificatorii?
Mai devreme sau mai tarziu multi pasionati de vinuri se intreaba…
Ce este terroir?
Termenul in sine ascunde o multime de nuante, unele contradictorii, aspect care ingreuneaza explicatia totala.
La o prima vedere, fara sa fii specialist, iti vei da seama ca termenul are origini frantuzesti si se leaga cumva de teren. Si bine zici… Instictele nu te dezamagesc cu privire la apartenenta.
Originile sale se pierd prin perioada medievala si se refera la 2 concepte conectate intre ele, derivate din latina: teritoriu si pamant (in latina vulgara, pamant = terratorium).
La baza, indica toate acele insusiri teritoriale de unde provin strugurii din care se fabrica vinul. Insa daca ar fi sa alcatuim o definitie completa, vei intui ca semnificatia se extinde si dincolo de o simpla suprafata de teren.
Astfel, terroir se indentifica printr-o arie bine delimitata, in care din interactiunea unei suite de factori rezulta un produs specific, recognoscibil prin insusirile proprii teritoriului de origine.
Intrand si mai mult in detalii…
Poate fi definit ca un loc in care factorii ce-l influenteaza (clima, morfologia terenului, caracteristicile geologice, compozitia minerala, traditia oenologica etc.) atribuie particularitati singulare productiei viticole.
Rezumand, insumeaza un set de factori diferiti, specifici pentru o zona restransa care uneori poate inseamna o singura podgorie.
Dupa cum bine observi, conceptul are o semnificatie complexa. In plus, vorbim despre o notiune relativa, nu absoluta. Iar pentru a-l descrie trebuie vazuta si influenta asupra vinului, adica tot ce inseamna caracteristici si calitate.
Ce factori determina terroir-ul?
Pe aria unde se cultiva vita-de-vie, ia nastere un mic ecosistem. Aici, fiecare planta in parte reactioneaza cu clima, solul si tehnicile de cultura. La randul lor, cele 3 componente sufera modificari in timp si spatiu:
- Clima (temperatura, precipitatii, luminozitate, vant);
- Sol (compozitie chimica, structura fizica, origine geologica, profunzime, inclinatie, altitudine, expunere solara);
- Tehnici de cultura (plantare, crestere, mod de cultivare, taieri, irigare, fertilizare, tratamente antidaunatori, recoltare, proceduri adoptate de oenolog).
Clima nu are legatura strict cu conditiile meteorologice generale, ci mai mult cu:
- Mediile termice anuale;
- Volumul mediu de precipitatii;
- „Amenintarile” climatice (ger, grindina).
Nu mai putin importanta este altitudinea. In functie de inaltimea la care se cultiva plantele, se vor inregistra anumite valori termice. Temperaturile, la randul lor, vor avea un cuvant de spus in produsul final.
Trebuie tinut cont si de panta. Pe o suprafata inclinata (deal), apa provenita de la precipitatii se va scurge mai rapid, fara sa mai stagneze afectand radacinile. Deloc intamplator, cele mai calitative vinuri au ca „surse” culturi amplasate in zone colinare.
O alta variabila o constituie expunerea la soare, fiind de dorit orientarea sudica. Astfel, fiecare planta, fiecare ciorchine si bob de strugure se vor bucura de cantitatea optima de lumina si caldura.
La fel, conteaza si morfologia solului care hraneste radacinile vitei-de-vie, fiecare tipologie fiind asociata cu un anumit vin. In general, solurile argiloase favorizeaza vinurile bogate in taninuri. In schimb cele calcaroase inlesnesc producerea unor vinuri mai acide.
Ce influenta are terroir asupra vinurilor?
Asa cum am anticipat deja, vorbind despre ce este terroir, nu se face referire doar la pamant. Intr-adevar, se incepe de la terenul propriu-zis, insa cuprinde un complex de imprejurari care ajuta la formarea vitei-de-vie.
Termenul include si interventia umana asupra producerii bauturilor. Asa se explica de ce comparand 2 vinuri produse din acelasi soi de struguri, de catre acelasi producator, insa din podgorii diverse, in mod clar, vor avea particularitati diferite.
Chiar in conditii ambientale similare, se pot diferentia datorita proceselor de vinificatie diferente. Sau, 2 vinuri, desi produse cu aceeasi tehnologie, se vor deosebi si daca strugurii au fost recoltati in momente diferite. Ori daca provin din zone diferite ale aceleiasi podgorii.
Cum toate aceste elemente interactioneaza continuu, situatia devine si mai complicata.
Pentru inceput, solul ocupa rolul principal, servind la atestarea productiei de vinuri dintr-o anume zona. Practic, face dovada originalitatii.
Insa producatorii acorda o tot mai mare atentie relatiei „infiripate” intre planta propriu-zisa, teritoriu si factorul uman. Conexiunea ii motiveaza sa insiste pe cercetarea soiurilor si a modului in care acestea se comporta in certe imprejurari pedoclimatice.
Sursa: https://www.vinere.ro/blog