Ghidul degustătorului începător

 in Diverse

Iti place vinul si vrei sa stii cum sa te bucuri de el corect? Afla care sunt cei 4 pasi pentru ca tu si prietenii tai sa degustati un vin ca la carte. Urmand sfaturile de mai jos va fi mult mai usor sa descoperiti vinurile care sunt pe gustul vostru, sa faceti distinctia intre ele si sa va dezvoltati simtul unui degustator.

Toti somelierii urmeaza acesti 4 pasi simpli asa ca afla-le secretul. Pentru inceput ai nevoie de un pahar de vin si putina concentrare.

1. Priveste

O inspectie vizuala a vinului pe care iti recomandam sa o faci la lumina neutra si chiar sa inclini paharul deasupra unei suprafete albe, pentru a putea sesiza corect culoarea, opacitatea si aspectul vinului.
Analiza vizuala a vinului

Spre exemplu un vin rosu poate avea reflexii violet, rubinii, de granat sau caramizii, un vin rose va avea tente trandafirii/roz-somon/piersica coapta iar un vin alb poate fi galben-auriu, galben-pai, galben-verzui s.a.m.d.

2. Miroase

Adu paharul spre nas si inspira normal. In acest proces iti recomand pentru inceput sa identifici minim 3 note in vinul respectiv.
Analiza olfactiva a vinului

Uite aici cateva exemple ca sa iti fie mai usor: note florale (trandafir, violete, soc, iris, salcam, tei) note fructate (fructe rosii, fructe verzi, citrice, poame, fructe exotice) si altele (note de cedru, fan proaspat cosit, toast, vanilie, cafea, ciocolata).

3. Gusta

Atunci cand gusti un vin, concentreaza-te atat la senzatia gustativa (acrisor, dulce, amarui) cat si la aromele receptate dupa inghitire (ex: un Pinot Noir este cunoscut pentru notele intense de cirese rosii si negre, astfel ca sunt sanse mari sa le resimti inclusiv in gust).
Analiza gustativa a vinului

Structura gustului este si ea importanta deoarece vinurile pot fi mai corpolente sau mai suple. Odata ce ai luat prima inghititura analizeaza cat de persistent este postgustul, este proaspat sau catifelat? Este scurt sau de lunga durata?

4. Trage concluziile

In acest punct deja te-ai familiarizat cu vinul din pahar. Acum urmeaza un set de intrebari care te vor ajuta sa separi vinurile pe care le degusti. Astfel mai tarziu vei avea propria gama de vinuri indragite pe care sa le recomanzi si tu cu incredere:

a) A fost un vin echilibrat sau dezechilibrat?

Cand vorbim de un vin dezechilibrat ne gandim la faptul ca am simtit un nivel ridicat de aciditate/prea multi tanini (senzatia de gura uscata)/ ca nivelul de zahar sau nivelul de alcool era prea mare.

b) Ti-a placut sau nu ti-a placut?

S-ar putea sa degusti vinul impreuna cu alte doua persoane, lor sa le placa, tie nu. De ce ? Pentru ca fiecare percepem diferit mirosurile si gusturile, totul tine de interpretare si de preferinta individuala. Atunci cand ceri un vin pentru tine, e de preferat sa stii ce note iti doresti sa simti, care arome ai vrea sa predomine sau ce soiuri de struguri iti plac in mod deosebit.

c) A fost un vin special sau banal?

Daca consideri ca a fost special, ce anume il face sa fie mai deosebit? Ce anume te-a impresionat?

Acum ca ai ajuns pana aici cu lectura pregateste-te sa afli si cateva trucuri ce iti vor fi la indemana in procesul degustarii unui vin:

Nu te concentra la mirosul de “vin”

Aici ma refer la acel miros general care te ajuta sa faci diferenta intre un vin si o alta bautura alcoolica. Ce simti defapt in acel vin? Pentru a intelege mai bine iti recomand sa inspiri pe nas, scurt iar apoi prelung, si iar. Insa intr-un ritm normal.

Invarte corect vinul in pahar

Actul in sine contribuie la eliberarea in aer a compusilor aromatici, ceea ce te ajuta sa identifici mai usor “parfumul” vinului ales sa-l degusti.

Dezvolta-ti aceasta abilitate de a degusta.

Sursa: https://www.rewine.ro/blog